четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Zbog negativnog prirodnog priraštaja svake godine se gubi po jedna opština (VIDEO)

Zbog negativnog prirodnog priraštaja svake godine se gubi po jedna opština (VIDEO)

Poslednjih decenija u Srbiji se beleži pad broja stanovnika, što zbog većeg broja umrlih od broja rođenih, što zbog migracija. U popisu 1981. godine u Timočkoj Krajini zabeležen je blagi porast od nepunih 3000 stanovnika. Tada je bilo nešto više od 350 hiljada ljudi, nakon čega je taj broj počeo lagano da opada, da bi 1991. godine bilo 14.300 stanovnika manje.

Statistički podaci pokazuju da se godišnje smanji broj stanovnika veličine jedne opštine. Negativan prirodni priraštaj je rastao da bi u toku 2018. godine Republika Srbija imala 5,4 promila više umrlih nego rođenih, što iznosi 37.680 stanovnika. Borski okrug imao je 11,7 promila, dok je Zaječarski okrug imao čak 14,8 promila negativan prirodni priraštaj. Od ukupnog broja lokalnih samouprava u Srbiji, stopa prirodnog priraštaja u 2018. godini bila je pozitivna u samo šest gradova ili opština i to Tutin, Novi Pazar, Preševo, Bujanovac, Novi Sad i Zvezdara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts