уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
Crkva Svete Bogorodice u Donjoj Kamenici čuva misteriju (VIDEO)

Crkva Svete Bogorodice u Donjoj Kamenici čuva misteriju (VIDEO)

U dvorištu prepunom cveća Crkva Svete Bogorodice zbog svoje specifične arhitekture privlači poglede prolaznika. Meštani Donje Kamenice ne mogu sa sigurnošću tvrditi u kom veku je sagrađena crkva, kao ni ko je ktitor, ali ovo zdanje čuvaju i neguju.

Postoji i legenda o porušenim crkvama, a arheološka istraživanja, koja su pratila konzervatorske radove od 1979. do 1981. godine, portvrdila su postojanje nekropole sa 70 grobova oko crkve.

Osnova crkve je u obliku upisanog krsta. Zasvedena je poluobličastim svodom, a njeno kube počiva na pandantifima. Na zapadnoj strani je priprata sa spratom, čiji su bočni delovi nadvišeni kulama.

Neke od fresaka su jedinstvene u srpskom srednjevekovnom slikarstvu. Smatra se da su živopis radila dva majstora, a posebno blago čine ktitorske kompozicije i portreti vlastelina sa bogatstvom detalja u prikazivanju njihove odežde.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts