четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Počeo šesti VEF u Negotinu

Počeo šesti VEF u Negotinu

U Negotinu je u četvrtak uveče nastupom prošlogodišnjih pobednika počeo šesti Vokalni etno festival mladih. Publika je bila u prilici da uživa u nastupu najboljih ansambala u prošlogodišnjoj selekciji, po mišljenju stručnog žirija, Ženskoj pevačkoj grupi “Gusle” iz Kikinde, pobednika u kategoriji tradicionalnog pevanja i Etno grupi “Marinika” iz Negotina, pod upravom Danijele Marković, koja je pobedila u kategoriji obrada.

Vokalni etno festival mladih je osnovan sa ciljem da promoviše tradicionalnu etno muziku, da aktivno uključuje mlade u njeno očuvanje kao i da podstiče njihovu kreativnu interpretaciju. Negujući kulturne i tradicionalne vrednosti VEF edukuje mlade utičući na razmenu iskustava i unapređenju znanja, i sve to u Negotinu, Mokranjčevom rodnom gradu, gradom sa bogatom muzičkom kulturom i tradicijom. Festival ima vaspitno obrazovni karakter, za mlade pre svega, kroz koncert prošlogodišnjih pobednika i takmičarsko veče, zatim kroz razne radionice i prateći program, na taj način se podstiče kreativnost i stvaralaštvo mladih u kulturi.

“ Vokalni etno festival mladih na jedinstven način promoviše opštinu Negotin, ne samo u našoj zemlji već i u regionu, ovo je dokaz o izgrađenoj svesti o značaju organizovanja ovakvih manifestacija“, istakla je Tatjana Panić opštinski većnik zadužena za kulturu turizam i informisanje.

Publika je bila u prilici da uživa u nastupu najboljih ansambala u prošlogodišnjoj selekciji, Ženskoj pevačkoj grupi “Gusle” iz Kikinde, pobednika u kategoriji tradicionalnog pevanja i Etno grupi “Marinika” iz Negotina, pod upravom Danijele Marković, koja je pobedila u kategoriji obrada.

Drugog festivalskog dana u petak 24. maja nastupiće jedanaest takmičarskih grupa iz Srbije, Crne gore, Makedonije i Republike srpske, Njihove nastupe ocenjivaće tri doktora etnomuzikologije, dr Zlata Marjanović, prof. dr Dragica Pavić Kašanski i dr Zoran Bogdanović, vrhunski stručnjaci na polju etnomuzikologije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts