петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Počela druga faza projekta „Naše selo“

Zaječar: Počela druga faza projekta „Naše selo“

Projekat „Naše selo“, koji realizuje kompanija „Delta holding“ u saradnji sa gradom Zaječarom ulazi u drugu fazu, obzirom da je nakon okončanih predavanja i edukacija i uručivanjem sertifikata poljoprivrednicima iz Male Jasikove i Dubočana, završena prva faza pomenutog projekta.Svečanost je organizovana u seoskom domu kulture u Dubočanu, inače Jedan od ciljeva ovog projekta je da se pomogne meštanima ovih sela da značajno unaprede nivo poljoprivredne proizvodnje.

Dubočane i Mala Jasikova su prva dva sela u Srbiji u kojima je započet projekat „Naše selo“ u koji je uključeno 40 meštana, a koji podrazumeva finansijsku i stručnu pomoć poljoprivrednicima, beskamatne kredite za poljoprivredne proizvođače, siguran otkup poljoprivrednih proizvoda, ali i uređenje seoskih škola. Predsednik Kompanije „Delta holding“ Miroslav Mišković ima viziju kako Srpsko selo treba da izgleda, te su određeni resursi „Delta holdinga“ stavljeni na raspolaganje učesnicima projekta radi njegove uspešne realizacije.

„Nekada je Srpsko selo bilo osnova za razvoj, dok danas to isto selo propada i nestajem, zato mi kao društveno odgovorna kompanija smatramo da tamo gde je najteće treba da se uključimo“, istakao je Mišković naglašavajući da će pored ova dva sela na istoku Srbije biti uključena još neka mesta u našoj zemlji.

Pored uručivanja sertifikata poljoprivrednicima koji su prošli edukaciju u prethodnom periodu,ovom prilikom je potpisan i memorondum o saradnji između „Delta holdinga“ i Erste banke koja će ovdašnjim domaćinima koji se bave poljoprivredom pored stručne pomoći, omogućiti i beskamatne kredite.

„Trenutno je u program edukacije uključeno dvadesetoro ljudi, nadamo se da će ih u buduće biti i više. Moram da napomenem da mi ovde ništa nećemo uraditi naopako, a u prilog tome govori i podatak da je kamatna stopa za korisnike ovih kredita nula posto“, rekao je Slavko Carić predsednik izvršnog odbora Erste banke.

„Lokalna samouprava je spremna da učini sve što je u njenoj moći da se unapredi život na selu, te će u skladu sa tim i ulagati u obnovu putne infrastrukture, pre svega“, rekla je Marina Milić zamenica gradonačelnika Zaječara.

Posle obilaska velikog broja srpskih sela 2018.godine kada je projekat pokrenut i razgovora sa predstavnicima mesnih zajednica, izbor je pao na sela Dubočane i Mala Jasikova iz okoline Zaječara, jer u njima još uvek živi veliki broj porodica čija je primarna delatnost poljoprivredna proizvodnja. Najveći broj gazdinstava u ovim selima bavi se mlečnim govedarstvom, ovčarstvom i voćarstvom. Ovo je prvi projekat ove vrste u Srbiji, a namera je da pokrene lančanu reakciju i da služi kao primer dobre prakse i ohrabrenje drugim preduzećima ili organizacijama da pokušaju nešto slično u drugim delovima države, kako bi razvoj bio još veći.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts