среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Veliki petak u Zaječaru (VIDEO)

Veliki petak u Zaječaru (VIDEO)

Pažnju prolaznika privukao je štand mališana iz Montesori radionice na Trgu oslobođenja u Zaječaru, te su se uskršnja jaja, koja su ova deca dve nedelje pripremala, brzo prodala.

Koliko su uživali u pripremi i ukrašavanju jaja, toliko im je bila zanimljiva prodaja u čemu su im pomogle vaspitačice. Prikupljena sredstva biće utrošena za kupovinu materijala potrebnog za radionice u Dečijem centru i za put glumaca na festival Biberče koji se organizuje u maju.

U skoro svakom domaćinstvu, u kom se slavi Uskrs, za farbanje jaja najčešće su zadužene domaćice, ali neretko i deca vole da učestvuju u tome . Uz pomoć raznih nalepnica, boja i ostale dekoracije trude se da baš njihovo jaje bude najzanimljivije.

I u domaćinstvu Micić u Zvezdanu, na ovaj veliki praznik se farbaju jaja. Kako  Snežana Micić kaže najlepša budu ona koja se stave u lukovinu, ali se koriste i fabričke boje. Njoj u očuvanju ove tradicije pomažu snaja i unuci.

Po Snežaninom mišljenju ukrašavanje na prirodan način je uvek najbolji izbor. Običaj je da se prvo jaje ofarba u crvenu boju i ostavi da stoji tokom cele godine kao čuvarkuća.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts