петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Tuberukuloza je izlečiva (VIDEO)

Tuberukuloza je izlečiva (VIDEO)

Tuberkuloza je zarazna bolest koja se najčešće manifestuje na plućima, ali može zahvatiti i druge organe kao što su mozak, bubrezi, creva i slično. Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu, ali zaraza ne znači i bolest. Iako je mnogi smatraju iskorenjenom, tuberkuloza spada među vodećim uzrocima smrtnosti u svetu, a 2017. godine 10 miliona ljudi u svetu je obolelo, od čega je 1 milion dece. Srbija spada među zemlje sa niskom stopom tuberkuloze, rekla je doktor Ivana Ćirić povodom obeležavanja 24. marta Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Mere zaštite od ove bolesti iste su kao i od bilo koje virusne infekcije koja se prenosi kapljičnim putem.

Statistički podaci za zaječarski i borski okrug su ohrabrujući. Tokom 2017. godine u Zaječaru je otkriveno osmoro obolelih, dok je u Boru 14. U 2018. godini ove cifre su se smanjile, te je šestoro obolelih u zaječarskom, a jedanaestoro u borskom okrugu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts