среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Mart mesec borbe protiv raka (VIDEO)

Mart mesec borbe protiv raka (VIDEO)

Prema najnovijim procenama, Srbija se među 40 ocenjivanih zemalja Evrope svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom oboljevanja od malignih bolesti,  gde se nalazi se na 12. mestu, ali i visokim rizikom umiranja u Evropi, na drugom mestu odmah posle Mađarske. Podaci iz sveta govore da su, prema oboljevanju i umiranju od raka, najučestalije lokalizacije rak pluća, rak dojke i rak debelog creva. Najveća verovatnoća za izlečenje jeste rano otkrivanje raka u čemu veliki značaj imaju preventivni pregledi.

Rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju, a svake godine oboli ok 4500 i umre više od 3000 ljudi.

Kako doktor Zvonko Avramović kaže, kod obolelih od karcinoma prostate nekad simptomi mogu biti vidljivi, a nekad ne. Razvijanje zdravih životnih stilova, motivisanje građana za pravovremeno obraćanje lekaru i korišćenje dostupnih resursa zdravstvenog sistema, ključni su saveznici u uspešnoj borbi protiv raka.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts