петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
JKSP i JP “ Timok održavanje“ iz Zaječara rade na uklanjanju divljih deponija u zaječarskim selima

JKSP i JP “ Timok održavanje“ iz Zaječara rade na uklanjanju divljih deponija u zaječarskim selima

Po nalogu komunalne inspekcije u Zaječaru JKSP i JP “ Timok održavanje“ započeli su poslove na uklanjanju divljih deponija u naseljenim mestima na teritoriji koja pripada gradu Zaječaru. Pored uklanjanja komunalnog otpada, šiblje i živica koji se uklanjaju pored puta pretvara se u biomasu, tzv „Sečku“ koja će poslužiti kao gorivo za zagrevanje grada u sledećoj sezoni.

Nakon dugog taloženja otpada na otvorenom prostoru na potesu između MZ Salaš i Glogovica, započeti su radovi na uklanjanja jedne od nekolk divljih deponija koliko ih ima duž lokalnog puta. Nalog za uklanjanje deponija izdala je komunalna inspekcija grada Zaječara a radove izvode JKSP i JP “ Timok održavanje“.

Deponija je jedna ozbiljna zaraza za okolinu, a naročito za stanovništvo, jer predstavlja izvor bakteriološke zaraze i raznih bolesti kod životinja i biljaka. „Koliko tačno ima ovakvih deponija u Zaječaru i okolini još uvek nije poznato, ali je namera da se što više prostora sa otpadom očisti u narednom periodu“, ističe Ivan Žikić direktor JKSP Zaječar.

Stanovnici koji žive u blizi ovakvih prostora imaju velikih problema, kada su velike vrućine šire se neprijatni mirisi koji su ponekad nepodnošljiv, takođe su ugroženi i zagađeni i voćnjaci i poljoprivredna zemljišta koja se nalaze pored deponija, zbog ogromne količine smeća i raznih otrova.

Pored komunalnog otpada koji se kamionima odvozi na regionalnu deponiju „Halovo“ šiblje i živica koji se uklanjaju pored puta pretvaraju se u biomasu, tzv „Sečku“ koja će poslužiti kao gorivo za zagrevanje grada u sledećoj sezoni.

Prema rečima nadležnih radovi će biti nastavljeni i u ostalim seoskim mesnim zajednicama, sledeća akcija je u Grlištu u subotu 9. marta.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts