субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Raspisani javni pozivi za nove programe Nacionalne službe za zapošljavanje (VIDEO)

Raspisani javni pozivi za nove programe Nacionalne službe za zapošljavanje (VIDEO)

Iz budžeta Republike izdvojeno je oko 4,5 milijardi dinara za programe i mere aktivne politike zapošljavanja. Objavljeno je 12 javnih poziva među kojima je i konkurs za sprovođenje javnih radova kojim se podrazumeva veći iznos nadoknade u odnosu na prethodne godine, te će se sada isplaćivati do 22.000 dinara uključujući i troškove prevoza. Konkurs je otvoren do 29. marta.

Što se tiče samozapošljavanja otvoren je javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija i javni poziv nezaposlenima romske populacije. Iznos subvencionisanja ovih konkursa povećan je na 200.000 dinara.

Aktivan je i javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, kao i Učešće u finansiranju programa obuka na zahtev poslodavca u 2019. godini čime se finansiraju programi obuke radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu ukoliko na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama.

Realizacijom programa sticanja praktičnih znanja u 2019. godini uključuju se lica koja su dugoročno nezaposlena, nezaposlene viškove i lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama. Neto iznos koji se isplaćuje je 28 hiljada dinara sa porezima i doprinosima. Aktuelan je i Program stručne prakse  kojim se podrazumeva da će lica sa srednjim obrazovanjem primati 16.000 dinara, sa višom školom 18.000, a sa visokom stručnom spremom 20.000 dinara, pri čemu poslodavac nema obavezu zasnivanja radnog odnosa nakon završetka programa. Ove godine prvi put su raspisani programi pripravnika sa srednjim i visokim obrazovanjem.

Kao i svake godine aktuelni su programi koji podrazumevaju subvencije zarade za zapošljavanje osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva i refundaciju troškova podrške osoba sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima rada. Na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje nalaze se svi zahtevi i obrazci koji su potrebni da bi poslodavci, odnosno nezaposlena lica konkurisali.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts