четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Zaječarski i borski okrug prednjače u obolevanju od raka grlića materice (VIDEO)

Zaječarski i borski okrug prednjače u obolevanju od raka grlića materice (VIDEO)

Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice, a isto mesto drži i kad je reč o obolevanju od ove vrste raka, pokazuju podaci koje je objavio Instit za javno zdravlje Srbije „Batut“. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 21. januara do 27. januara 2019. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prema statističkim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ na teritoriji naše zemlje zaječarski i borski okrug prvi su u oboljevanju od raka grlića materice. Svim ženama starijim od 25 godina preporučuje se da barem jednom u 3 godine urade papanikolau test kako bi se na vreme otkrila ova podmukla bolest. Zbog toga su tokom 2018. godine organizovani preventivni pregledi u pojedinim selima Timočke Krajine.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts