четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
U toku je zimska rezidba voćki

U toku je zimska rezidba voćki

Trenutno se sadnice voća nalaze u stanju zimskog mirovanja, te u ovom periodu ni visoke temperature ne mogu da izmame pupoljke. Snežne padavine dobro su uticale na voće. Zemljište je rashlađeno i ima dovoljno vlage što pogoduje zasadima. Preporuke stručnjaka jesu da se zimsko orezivanje stabala učini na vreme.

„Ono što je trenutno aktuelno u voćarstvu to je zimska rezidba, obzirom da je jesen bila jako topla i da je voće kasno završilo vegetaciju mnogi proizvođači nisu još odradili tu rezidbu. Čim se smanji količina snega može da se pristupi rezidbi. Neko generalno pravilo je da ne bi trebalo da se reže ukoliko je temperatura ispod -3 stepena, mada tada je i fizički nemoguće raditi po ceo dan napolju“, rekao je Mihajlo Žikić stručni savetnik za voćarstvo u PSSS Agroznanje Zaječar.

„Još bi trebalo da se sačeka sa mlađim zasadima koji nisu ograđeni zato što može doći do oštećenja od divljači, te je preporuka da se sačeka do druge polovine februara“, dodao je Žikić.

Mlade voćke i sadnice voćaka i šumskog drveća mogu se zaštititi od divljači mehanički postavljanjem ograde od žičanog pletiva oko voćnjaka ili omotavanjem pojedinih stabala slamom, kukuruzovinom, plastičnom folijom, natron papirom i drugim otpadnim materijalom za uvijanje. Međutim, to može privuću voluharice, tako da se mora vršiti pregled na prisustvo miševa koji tada mogu pričiniti štetu na voćkama. Sadnice voća mogu se zaštititi i hemijskim sredstvima koja odbijaju divljač.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts