четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Ove godine obavezna registracija poljoprivrednih gazdinstava

Ove godine obavezna registracija poljoprivrednih gazdinstava

Registacija poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji se sprovodi od 2004. godine. Ideja države, odnosno Ministarstva poljoprivrede bila je da se uvede kontinuitet u sistem
sprovođenja buduće agrarne politike. Na taj način mogućnosti agrara u proizvodnom smislu bolje bi se iskoristile, od čega bi država i individualni proizvođači imali korist. Obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava u 2019. godini je obavezna i obavljaće se u periodu od 1. marta do 30. aprila. Poljoprivrednici koji se upisom u Registar poljoprivrednih gazdinstava budu deo državnog sistema korak su  bliže ka ostvarivanju prava na podsticaje iz budžeta Republike Srbije koji se određuju svake godine na osnovu strategije Ministarstva poljoprivrede i plana korišćenja podsticajnih sredstava, odnosno Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

„Nakon dvogodišnje pauze, poljoprivredni proizvođači će u ovoj godini ponovo vršiti obnovu registracije porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Nedavnom izmenom pravilnika koji reguliše ovu oblast, akcenat je stavljen na gubitak aktivnog statusa ukoliko se utvrdi da poljoprivredno gazdinstvo nije upisalo u Registar sve katastarske parcele zemljišta na kojima obavlja poljoprivrednu proizvodnju (u sopstvenom vlasništvu ili zakupu), ali i ako se utvrdi da je davalo neistinite podatke prilikom registracije, obnove ili promena na gazdinstvu poput broja grla u stočnom fondu, broja parcela u zemljišnom fondu, netačne strukture biljne proizvodje, dospeća kratkoročnog kredita koji proizvođač ne otplaćuje ili kasni sa otplatom rate dugoročnog kredita najmanje 90 dana i slično. Proizvođači u ovom slučaju mogu, dakle, preći u pasivan status i izgubiti pravo na podsticaje. To se može desiti i u slučaju dostavljanja neistinitih podataka u priloženoj dokumentaciji prilikom apliciranja za dobijanje podsticajnih sredstava. Pomenuta izmena pravilnika donosi i nove obrasce u okviru zahteva za upis, obnovu registacije i prijavu promene podataka porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Proizvođači svoje gazdinstvo prvi put mogu upisati gazdinstvo u Registar tokom cele godine besplatno i na dobrovoljnoj bazi, a obnova gazdinstva u 2019. godini odvijaće se u periodu od 1. marta do 30. aprila“, rekao je Saša Stamenković, savetodavac u PSSS „Agroznanje“.

Savetodavci iz poljoprivrednih, stručnih i savetodavnih službi, kao i predstavnici lokalne samouprave u periodu obnove registracije biće na raspolaganju poljoprivrednicima na punktovima u svim ekspoziturama Uprave za trezor, gde će im pomagati da što lakše i kvalitetnije ispune ovu obavezu ukoliko žele da i u narednom periodu koriste podsticaje. U istom periodu od 1. marta do 30. aprila proizvođači mogu podnositi zahteve i za podsticaje po hektaru istovremeno sa obnovom registracije i tako izbeći gužvu koja se svakako očekuje.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts