петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
ZAKON ZA BUDUĆE VOZAČE: Novi propisi donose i moguće poskupljenje obuke

ZAKON ZA BUDUĆE VOZAČE: Novi propisi donose i moguće poskupljenje obuke

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja do 25. oktobra polaganje vozačkog ispita moglo se vršiti u neprometnim gradskim ulicama, ali uredbama koje su stupile na snagu to više nije slučaj.

„Poslednjim izmenama dobili smo nešto što se ranije nije primenjivalo. Pre svega tu je poligonska radnja polazak na uspon, ranije je ta radnja mogla da se izvodi u gradskom saobraćaju a sada se mora izvoditi isključivo na poligonu. Druga promena se tiče vlasništva poligona, naime auto škola može da ima poligon u vlasništvu, zakupu ili odlukom lokalne samouprave na korišćenje, najvažnije je da poligon ne može da bude deo javne saobraćajnice. Poligonska radnja skretanje vozila unazad i skretanje pod oštrim uglom, odnosno pod uglom od 90 stepeni, za veće kategorije se ranije nije izvodila, a sada se može izvoditi ili na poligonu ili na putu sa slabim intezitetom saobraćaja uz saglasnost upravljača puta“, rekao je Dragan Miletić, šef odseka za saobraćajno tehničke poslove u odeljenju saobraćajne policije.

U Zaječaru još uvek ne postoji poligon na kome se može polagati vozački ispit za više kategorije, te kandidati koji žele da dobiju vozačku dozvolu za kamione ili autobuse moraju da idu u druge gradove Timočke Krajine.

„Od 2012. kada je stupio novi Zakon na snagu, po kome smo počeli da radimo, imamo samo taj jedan poligon Auto moto saveza koji koristimo i on je tih dimenzija kakvih jeste i ne može se širiti. On ispunjava uslove samo za A i B kategoriju, to su motocikli i putnička vozila. U Zaječaru nijedna auto škola ne radi osposobljavanje za kamione, kamione sa prikolicom i autobuse. Naši kandidati odlaze u Bor, Negotin, Sokobanju i u drugim mestima“, rekao je Robert Šarac, instruktor auto škole „Stop“.

Predviđa se da će cena obuke vozača uskoro biti povećana. „Vlasnici auto škola su morali da ulažu u poligone i njihov zakup, ali to nije jedini razlog. Cena obuke se menja zbog poskupljenja tehničkih pregleda, a auto škole su u obavezi da dva puta godišnje rade tehnički za svako vozilo, a poskupela je i cena goriva. Cena obuke se nije menjala od 2012. godine kada je Uredbom Vlada propisala minimalnu cenu za koju su uzeti parametri tadašnje cene tehničkog pregleda, goriva, zakupa poligona i slično, te će se verovatno po novim parametrima cena obuke povećati“, dodao je Robert.

Još jedna od izmena jeste da se rok važenja teorijskog ispita sa 12 produžava na 18 meseci.  Položeni ispit iz prve pomoći je uslov za izdavanje vozačke dozvole, a ne uslov za polaganje vozačkog ispita.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts