субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječarka žrtva hakera! Sa računa njenih prijatelja uzet novac

Zaječarka žrtva hakera! Sa računa njenih prijatelja uzet novac

Društvenu mrežu Fejsbuk mnogi koriste kako bi ostali u kontaktu sa prijateljima, stekli neke nove ili dobili nova saznanja, ali ovu platformu hakeri mogu koristiti da bi prevarili ljude i na neki način obezbedili sebi dobit. Tako je nepoznato lice hakovalo profil jedne Zaječarke, lažno se predstavljalo da je ona i sa računa njenih prijatelja uzelo novac.

„Sve je počelo kada mi je stiglo obaveštenje da neko pokušava da provali na moj fejsbuk nalog. Uz pomoć prijatelja koji se mnogo više razumeju u tehnologiju i društvene mreže od mene, uspeli smo da povratimo moj nalog, međutim sutradan mi je stigla notifikacija da je promenjena šifra i od tog trenutka nisam imala pristup ni svom fejsbuk nalogu ni mejlu“, rekla je Tanja Đorđević. „Tada je počela čitava agonija jer je nekolicina mojih prijatelja dobila poruku: „Ćao, šta radiš? Je l možeš da slikaš svoju bankovnu karticu da bih sebi uplatila članarinu u iznosu od 500 dinara? Vratiću ti novac kada se vidimo“. Neki od prijatelja su me pozvali, dok drugi koji su bili u gužvi i nisu obratili pažnju da to nisam ja slikali su svoje kartice i tada je haker skinuo novac sa njihovih računa“, dodala je Tanja.

Slučaj je prijavljen policiji i slučaj je predat odeljenju za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Iz Policijske uprave apeluju na građane da zaštite naloge na društvenim mrežama jakom šifrom koja da bude kombinacija slova, brojeva i znakova, ali i duža od 12 karaktera. Osim šifre treba aktivirati i dvostepenu zaštitu koja podrazumeva da svako prijavljivanje na društvenim mrežama traži poseban kod koji stiže na broj telefona vlasnika naloga. Isti stepen zaštite se preporučuje i za nalog elektronske pošte. Takođe na društvenim mrežama ne bi trebalo objavljivati fotografije lične karte, pasoša, kao i druge podatke ili fotografije koje bi mogle da se zloupotrebe. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts