среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru obeležen Svetski dan deteta

U Zaječaru obeležen Svetski dan deteta

Konvencija za prava deteta, kao najznačajniji međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava, predstavlja okvir za unapređenje i ostvarivanje prava deteta i zasniva se na četiri osnovna principa – pravo na život, opstanak i razvoj; najbolji interes deteta; pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju. 

Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

“Smatram da deca još od ranog doba treba da se upoznaju sa svojim pravima i obavezama. To treba da krene od porodice, a tek onda da škole preuzimaju primat nad tom pričom. Konvencija od dečijim pravima se zasniva na potrebama deteta”, rekla je Slađana Stojanović Dickov, prof. filozofije i građanskog vaspitanja.

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts