четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

U Zaječaru obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Šećerna bolest je kompleksno oboljenje koje nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina, hormona koji se stvara u gušterači, usled čega biva narušen metabolizam belančevina, ugljenih hidrata i masti. Bez obzira što je bolest odavno poznata, može se nazvati oboljenjem savremenog doba, budući da je najčešće prouzrokovana savremenim načinomživota, od kojih su najčešći: nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost i izloženost stresu. Tokom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa Zaječarci su imali priliku da na gradskom trgu provere svoje zdravlje merenjem nivoa šećera u krvi i izmere krvni pritisak.

“Svake godine, pa i ove, pacijenti mogu tokom ovog dana proveriti nivo šećera u krvi, krvni pritisak i da dobiju sve informacije vezane za svoje zdravlje i šećernu bolest. Dijabetes je masovna bolest. Svuda u svetu, pa i kod nas, dosta je zastupljena. To je tiha i podmukla bolest, a već kada se jave prvi simptomi ona je u poodmakloj fazi”, rekla je dr Jelena Đorđević koja je preporučila da se jave izabranom lekaru čim primate simptome kao što su pojačana žeđ, znojenje, glad (a pri tom mršave), ako imaju smetnje sa vidom, stalan osećaj umora i malaksalosti.

Statistika kaže da svaka 11. osoba na svetu boluje od šećerne bolesti, a u Srbiji od dijabetesa boluje 710 hiljada ljudi. Manifestacija pod nazivom “Dijabetes ugrožava svaku porodicu” za cilj ima povećanje svesti ljudi o opasnostima ove bolesti i mogućnosti prevencije.

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts