четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Pčelinji proizvodi u službi vašeg zdravlja.

Pčelinji proizvodi u službi vašeg zdravlja.

Prelazno vreme između godišnjih doba pogoduje pojavi virusa. Da bismo svoj imuni sistem poboljšali i zaštitili se od bolesti mogu se koristiti pčelinji proizvodi kao što su med i propolis, koji se može naći u raznim oblicima.

„Preporučujem da počnete jutro propolisom, tako što ćete uzeti pola čaše hladne vode, dodajte jednu kašičicu meda i 10 kapi 25% propolisa, a ta koncentracija propolisa je veoma značajna. Propolisom možete i da se inhalirate, tako što ćete u jednoj posudi sa vodom staviti supenu kašiku meda, grančicu bosiljka i dodajte sirovi propolis. Peškir stavite između posude i glave i udišite isparenja koja su veoma blagotvorna za organizam“, rekla je dr Ljubinka Stojković, licencirani apiterapeut i fitoterapeut.

Propolis deluje na pozitivne i negativne bakterije, viruse, gljivice i protozoe, a čak ima i antikancerogeno dejstvo.

Dr Stojković podelila je savete kako u kućnim uslovima napraviti voštano-propolisnu kataplazmu koja pomaže pri bolovima u vratu, kolenu ili nekom drugom delu tela.

„U apoteci kupite gazu ili zavoj određene širine u zavisnosti od toga da li ćete tretirati koleno, rame ili grlo. Uzmite komad gaze koji ćete utopiti u rastopljeni pčelinji vosak, u koji možete dodati sitno iseckani ili izrendani propolis, i drvenom kašikom izvadite gazu koju ćete staviti na papir da se ohladi i malo stegne. Ako vas boli koleno, vrat, rame ili glava, dovoljno je da privijete tu voštano-propolisnu kataplazmu i bol će proći“, savetovala je dr Stojković.

Uz pomoć pčelinjih proizvoda može se lečiti i migrena tako što ćete u čaši vode rastvoriti dobar, bagremov med, pošto on ima najmanje alergena u sebi, i dodati 30 kapi najjačeg propolisa (od 25% do 35%), promešate i popijete. Dr Ljubinka Stojković garantuje da će vas migrena proći nakon 15 minuta.

Med predstavlja prirodno bogatstvo hranjivih materija koje su od značaja za ljudski organizam. Propolis kao prirodni antibiotik nalazi široku primenu u zaštiti i lečenju od infekcija, lečenju rana i ekcema, kožnih oboljenja, opekotina, upale bronhija, te jačanju odbrambenih sposobnosti organizma.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts