jul 16, 2019

Zaječar: Obeležen 19. oktobar, Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu

Zaječar: Obeležen 19. oktobar, Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu

19. oktobar, Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu, obeležen je prigodnim programom na Francuskom vojnom groblju i spomeniku Timočanima stradalim u Balkanskom i Prvom svetkom ratu.

Ovaj značajan datum iz slobodarske tradicije Zaječara obeležen je brojnim svečanostima, kojima su prisustvovale delegacije francuske ambasade i ambasade Kraljevine Maroka.“ Zaječar je pod naletom konjičke brigade francuske vojske, u prvom svetskom ratu oslobođen 19. oktobra 1918. godine. Za oslobođenje živote su dala 83 znana i dva neznana vojnika savezničke vojske„, podsetio je na istorijske činjenice gradonačelnik Zaječara Boško Ničić na tradicionalnalnom prijemu u okviru srpsko-francuske komemorativne svečanosti.

„Francuska je veoma počastvovana što se ovde svakog 19. oktobra obeležava sećanje na period kada su francuski i srpski vojnici zajedno učestvovali u oslobađenju Srbiju „, rekao je ambasador Francuske Frederic Mondoloni.

Ceremonija polaganja venaca obavljena je na Francuskom vojnom groblju, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i vojske Republike Srbije, predstavnika Ambasade Republike Francuske u Srbiji, Ambasade Maroka u Srbiji, predstavnika boračkih organizacija SUBNOR-a i potomaka palih boraca u ratovima 1912-1920 i predstavnika grada Zaječara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

About The Author

Related posts