четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Primena Pravilnika o ishrani učenika za zdravije đake

Primena Pravilnika o ishrani učenika za zdravije đake

Sa početkom školske godine donet je i Pravilnik o ishrani učenika koji sadrži preporuke nutritivne vrednosti, vrste namirnica koje učenici mogu da koriste, količine namirnica prema uzrastima, ali isto tako sadrži preporuke koje namirnice ne treba da budu u ishrani dece.

“Pravilnik je donet od strane Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete. Prvo i osnovno šta smo uradili I što je od nas zahtevano je da pošaljemo tačan spisak osnovnih škola i podatke o tome da li one imaju kuhinju, odnosno da li im je kuhinja organizovana u smislu pripremanja hrane ili je distributivna te preuzima hranu od nekog drugog i deli ili nemaju čak ni distributivnu kuhinju”, rekla je dr Dijana Miljković specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Timok.

U Pravilniku stoji da škole koje imaju svoju kuhinju i vrše ishranu dece u obavezi su da formiraju ugovor sa nadležnim zavodom za javno zdravlje, kako bi se vršila kontrola kvaliteta hrane koju deca jedu. „Mi imamo jednu kontinuiranu kontrolu, to su npr. Osnovne škole u Salašu i Brzoj Palanci, koja ima čak i smeštajni deo gde deca iz brdskih sela i naselja ostaju preko nedelje na smeštaj u prostorijama ili internatu ove škole, te im se priprema čak i ručak i večera“, istakla je dr Miljković kao pozitivne primere. Ona je dodala: „Moram da istaknem da mi čekamo instrukcije i određena uputstva iz Instituta za javno zdravlje Srbije Batut iz Beograda, u smislu da i mi na našem terenu isto radimo kao i kolege u ostalim krajevima Srbije. Po mom mišljenju, mi smo ovim Pravilnikom dobili takvu ulogu i obavezu da svi radimo na isti način, odnosno kako se kontroliše ishrana dece u Beogradu tako se kontroliše u većim i manjim gradovima, pa i na selu.“

Žitarice, mleko, mlečni proizvodi, voće, povrće, meso, riba samo su neke od namirnica koje se preporučuju ovim Pravilnikom.  U ishrani dece ne preporučuju se lisnata testa, pomfrit, gazirani sokovi, slatkiši i slično.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts