четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
„Nadežda Petrović“ na maloj sceni u Kotlujevcu

„Nadežda Petrović“ na maloj sceni u Kotlujevcu

Treće večeri Festivala malih pozorišnih formi,publika je uživala u monodrami ,,Nadežda Petrović”, koja je sastavljena od autentičnih pisama ove velike umetnice, odlomaka iz romana ,, Boje i barut” Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića.
U ulozi Nadežde Petrović gledali smo glumicu Biljanu Djurović, koja je uradila i adaptaciju teksta.Režiju potpisuje Božidar Djurović , komad je muzikom obojio Svetislav Božić a za scenografiju i kostime bila je zadužena Marina Vukasović Medenica. Monodrama Nadežda Petrović svoju premijeru imala je u novembru 2014.godine.Ubrzo potom, dramska umetnica Biljana Djurović učestvovala je sa ovom predstavom na ,,Zlatnom vitezu“ u Moskvi, gde je i nagradjena. Monodrama nastavlja svoj život u Beogradu i drugim gradovima i kako kaže glumica Biljana Djurović rad na komadu doneo joj je veliku radost a najveća je kad vidi da je publika zadovoljna.
Predstava se već nekoliko godina igra u produkciji monodrame i pantomime i dobila je sedam medjunarodnih nagrada.Reditelj predstave Božidar Djurović, kaže da je ovo monodrama koja će zasigurno imati dug i uspešan scenski život. U prilog tome govori i činjenica da je uvek rado gledana ne samo kod nas već na prostoru Bugarske , Rusije, Albanije gde čak i jezička barijera ne predstavlja nikakav problem. ,,Ideja predstave je bila da se položaj žena prikaže na jedan drugačiji način, koji do sada u pozorišnom obliku nije vidjen.Pokušali smo da rasvetlimo njenu patriotsku, rodoljubivu prirodu jer je Nadežda Petrović bila i osnivač Kola srpskih sestara.Iako je imala mogućnost da ne bude na bojištima nego da se posveti umetnosti-njena ljubav prema svom narodu joj to nije dozvolila.Ona nam je ostavila veliki umetnički trag, znamenita i neprolazna umetnička dela“ -rekao je reditelj Božidar Djurović.Večeras na Festivalu malih pozorišnih formi gledaćemo ,,Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“ kazališta ,,Moruzgva“ iz Zagreba. Igraju Ecija Ojdanić i Vilijam Miličević a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts