четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Kladovo: U Kladovu održana akcija DDK, kojoj se odazvao veliki broj dvalaca krvi, među njima i tridesetak članova SPS-a.

Kladovo: U Kladovu održana akcija DDK, kojoj se odazvao veliki broj dvalaca krvi, među njima i tridesetak članova SPS-a.

U prostorijama Doma omladine u Kladovu je organizovana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Bez obzira na količinu zaliha, svaka kap krvi je dragocena kažu nadležni. Pored višestrukih davalaca, u akciji je učestvovalo i oko tridesetak članova SPS-a iz ove opštine koji su na taj način obeležili 28 godina postojanja i rada opštinskog odbora te političke partije u Kladovu.

Kladovljani, dobrovoljni davaoci krvi odazvalili su se akciji u velikom broju, humanost su pokazali i socijalisti iz ove opštine, koji su tako, na simboličan način obeležili dan opštinskog odbora SPS-a u Kladovu. Ova političika partija broji oko 700 članova u ovoj opštini, a u akciji je učestvovalo njih tridesetak. „Odlika nas socijalista je humanost, mi danas želimo da jednim humanim gestom obeležimo dan naše partije, a pritom i da podstaknemo i druge da nam se u predstojećim akcijama pridruže“, rekao je Radovan Arežina predsednik opštinskog odbora SPS-a Kladovo.

„Nema bolje poruke omladini, nego pokazati ličnim primerom kako treba da se ponašamo i kako časno i humano da postupamo“, rekao je Uglješa Marković predsednik socijalističke omladine Srbije koji je došao da podrži stranačke kolege u Kladovu i učešćem u akciji doprinese povećanju zaliha tečnosti koja život znači.

Transfuzija i davanje krvi sprovode se po novim pravilima, istakla je dr Snežana Mirčetić sekretar Crvenog Krsta u Kladovu, ona je dodala da je ta oblast sada centralizovana s namerom da se obezbede dovoljne zalihe krvi.

U Srbiji se krv više ne može davati pojedinačno u bolnici ili grupno na akcijama u firmama i ustanovama, jedan od razloga je i da bi se rizik od prenosa hepatitisa ili HIV-a smanjio na najmanju moguću meru. Od kada su počele da se primenjuju odredbe novog Zakona praktično je ukinuto dosadašnjih 47 centara za prikupljanje krvi i sav posao sada rade je četiri centra – Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts