петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Obeležena 100 godišnjica od završetka Prvog svetskog rata!

Zaječar: Obeležena 100 godišnjica od završetka Prvog svetskog rata!

Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i dana osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina, Gradski odbor SUBNOR-a Zaječar i Gradski odbor Organizacije rezervnih vojnih starešina, organizovali su svečano obeležavanje ovog jubileja.

Srpskom Himnom „Bože pravde“ u izvođenju učenika nekoliko zaječarskih osnovnih škola i polaganjem venaca na spomenik palim borcim na trgu Oslobođenja u Zaječaru započeo je program obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Vence su položile delegacije Grada Zaječara, organizacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a Zaječar kao i delegacije zaječarskih osnovnih škola. Prvi svetski rat je jedan od najvećih sukoba u istoriji, trajao je od leta 1914. do jeseni 1918. godine.U njemu je učestvovalo oko 1,5 milijardi ljudi, odnosno tri četvrtine ondašnje sveukpune svetske populacije. To je bio osvajački rat a vodio se između dva saveza Centralnih sila (Nemačka, Austro-ugarska) i Antante (Rusije, Francuske i Engleske). Završen je pobedom Antante a čovečanstvo je pretrpelo ogromne ljudske i materijalne žrtve.

Na prigodnoj svečanosti koja je održana na grdskom trgu u Zaječaru čule su se i brojne recitacije posvećene „Velikom ratu“ i rodoljublju koje su recitovali učenici nekoliko osnovnih škola iz Zaječara. Inače pored 100 godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, obeležen je i dan osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts