субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Novčana sredstva za pčelare i udruženja u oblasti poljoprivrede!

Zaječar: Novčana sredstva za pčelare i udruženja u oblasti poljoprivrede!

U Zaječaru je potpisano 27 ugovora za dodelu subvencija za pčelarstvo i za udruženja iz oblasti poljoprivrede. Od toga je 24 pčelara i tri udruženja.

Komisija za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Zaječara donela Odluku o dodeli podsticajnih sredstava u oblasti pčelarstva kao i Odluku o dodeli podsticajnih sredstava za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede na teritoriji grada Zaječara za 2018.god. Za podršku udruženjima u oblasti poljoprivrede na teritoriji grada Zaječara za 2018. godinu iz budžeta grada odobreno je 240.000,00 din. na ovaj konkurs su se javila tri udruženja, dok je za sufinansiranje kupovine pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo odobreno ko 500.000,00 din. za 24 pčelara.

„Ovo je, da tako kažem, svečanih završetak celog ciklusa konkursa koji je počeo još 16. aprila raspisivanjem konkursa za podsticaj u pčelarstvu Koji je deo realizacije programa mera za podsticanje i razvoj poljoprivrede grada Zaječara, koji je usvojen u skupštini a konkurs je trajao do kraja jula. Programom je bilo predviđeno 1,5 miliona dinara, međutim nije se javilo toliko pčelara da bi smo sva sredstva potrošili, te je podsticaje dobilo 24 pčelara koji su ispunili uslove konkursa“, izjavila je Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu.

Po konkursu nisu utrošena sva sredstva planirana za pčelarstvo u 2018. godini i predviđeno je da ukoliko se sredstva ne utroše u potpunosti, preostali deo će se usmeriti na naredni Konkurs Budžetskog fonda za poljoprivredu koji će se raspisati do kraja godine.

Gradski većnik za poljoprivredu Vesna Stanković je istakla je ovom prilikom da je u utorak 4. septembra raspisan konkurs u oblasti voćarstva za nabavku sertifikovanih sadnica za jesenju sadnju.

Stanković je naglasila da je od početka godine do sada 70-tak poljoprivrednih gazdinstava na raznim konkursima iz oblasti poljoprivrede ostvarilo neki vid subvencije,samo za nabavku poljoprivredne mehanizacije isplaćeno je blizu 4 miliona dinara. Ona je takođe potsetila da je u toku i pregled dokumentacije pristigle na konkursu za podsticaj stočarstva koji je završen krajem avgusta.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts