уторак, 16 априла, 2024

20 godina sa vama
Ugradnja stentova u angio sali u Zaječaru

Ugradnja stentova u angio sali u Zaječaru

Na srcu postoje tri arterije koje ishranjuju srce a u slučaju zapušenja neke od njih dolazi do akutnog infrakta miokarda, najtežeg obolenja u kardiologiji. U Zdravstvenom centru Zaječar imaju mogućnost da na najsavremeniji i najprecizniji način utvrde stepen bolesti ovih arterija. Ako je u pitanju blaži stepen bolesti leči se postavljanjem stenta, dok se teži slučajevi upućuju na kardio-hirurški konzilijum gde se zahteva bajpas operacija.

“Ovo je jedina angio sala u Istočnoj Srbiji, napravljena je kao regionalni centar za lečenje svih pacijenata sa koronarnom bolešću ili za implementaciju pejsmejkera. Pacijenti koji imaju koronarnu bolest, bilo u Negotinu, Boru, Majdanpeku, Knjaževcu  dolaze kod nas. Imamo sjajnu saradnju sa svim tim doktorima i ako imaju hitnog pacijenta oni nas obaveštavaju bez obzira na doba dana ili noći. Taj pacijent brzim transportom dolazi kod nas i u roku od sat vremena dobija koronografiju i postavljanje stenta, što je najbolji, najsavremeniji način lečenja infarkta sa najmanje posledica po pacijenta”, rekao je dr Vladimir Mitov, šef odeljenja invazivne kardiologije Zaječar. On je dodao: “Kada smo nekada davno lečili pacijenta samo lekovima, bez infuzije za razbijanje ugrušaka smrtnost je bila ogromna, negde oko 20%. Sada sa ovom procedurom smrtnos je ispod 4%.”

Aparat za ugradnju stentova jedno vreme nije bio tehnički ispravan, te je broj ovog zahvata manji u odnosu na ranije. “Što se stentova tiče, u toku jedne intervencije može da se stavi jedan ili više. Imali smo 60ak intervencija od početka ove godine, ali obzirom da smo bili u kvaru to je nerealna cifra. Verovatno će ta cifra biti nadoknađena do kraja godine”, rekao je Aleksandar Jolić, šef angio sale.

Kako u Zdravstvenom centru kažu liste čekanja gotovo da ne postoje, a što se tiče stenta i koronografije svi pacijenti budu usluženi u periodu od mesec dana.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts