петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Stručnjaci upozoravaju na pojavu afričke kuge svinja

Stručnjaci upozoravaju na pojavu afričke kuge svinja

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih životinja. Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojim ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim ppredmetima i opšremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.
Za ovu bolest ne postoji lečenje i vakcina te je veoma važno da se vlasnici svinja i lovci pridržavaju sledećih mera kako bi se širenje zaraze sprečilo. Ne treba hraniti svinje pomijama i treba izbegavati pašno držanje svinja. Potrudite se da sprečite direktan kontakt sa divljim svinjama, a osobe koje su bile u kontaktu sa njima moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću. Obavezna je prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru.
Afričku kugu svinja možete prepoznati po iznenadnom uginuću jedne ili više svinja, gubitku apetita, potištenosti, povišenoj telesnoj temperaturi koja može dostići 42stepena, krvarenjima po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranamatrupa). Simptomi ove bolesti takođe mogu biti krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje i povraćanje svinje. Od ove bolesti oboljevaju svinje svih kategorija, a u slučaju pojave sprovodi se ubijanje svih svinja u gazdinstvu. Virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts