петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Otvorena izložba „Tragom baštine Mitropolije dabro-bosanske“ u Radul begovom konaku

Otvorena izložba „Tragom baštine Mitropolije dabro-bosanske“ u Radul begovom konaku

Tradicija kopiranja remek dela u svetskim muzejima retko se primenjuje u riznicama ikona, što čini posebnom izložbu pod nazivom Tragom baštine Mitropolije dabro-bosanske koja prikazuje kopije italo-kritskih ikona iz Saborne i stare crkve u Sarajevu i iz manastira Dobrun. Ove kopije datiraju iz 16. i sa početka 17. veka.

„Ikone koje su izložene nastale su u ikonopisačkoj radionici pri Pravoslavnom centru „Sveti Petar Sarajevski“ u Sarajevu kao produkt master klase koji je vodio profesor Goran Janićijević, naš Zaječarac. Inače su kopije italo-kritskih ikona iz Saborne i stare crkve u Sarajevu i manastira Dobrun. Na ovaj način čuva se tradicija koja je vrlo retka na našim prostorima. U Srbiji mi nemamo, osim nekoliko primera, italo-kritske ikone, jer sticajem okolnosti one su vezane za izbeglištvo Grka prvenstveno sa prostora Vizantije nakon 4. Krstaškog pogoda 1904. godine“, rekla je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar.

Na izložbi je objašnjeno na koji način se italo-kritske ikone mogu razlikovati od ostalih vrsta ikona. „Na svim ikonama poprilično dominira zlatna boja. Zlatna boja simbolizuje onu tavorsku svetlost i Božanske energije i samo carstvo Božije u kome participiraju svi likovi predstavljeni na ikonama“, rekao je protojerej Igor Ivković.

Nastale na tradicijama ili neposredno pripadajući takozvanom italo-kritskom stilu, ikone izložene u Radul begovom-konaku otkrijavju unutrašnje jedinstvo na osnovu suprotnosti.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts