четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Negotin: „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“ u OŠ Stevan Mokranjac u Kobišnici!

Negotin: „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“ u OŠ Stevan Mokranjac u Kobišnici!

U cilju očuvanja jezika, tradicije i kulture Vlaha, učenici osnovnih škola, kao izborni, izučavaju i predmet Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture. Među školama u kojima se ovaj predmet izučava je i OŠ Stevan Mokranjac u negotinskom selu Kobišnica. Izučavanje ovog predmeta je prve godine počelo u okviru pilot projekta a kasnije je postao izborni predmet.

2014. godine je u službenom glasniku republike Srbije objavljen plan i program predmeta „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“ koji se izučava u školama u Srbiji. Prema rečima učiteljice u OŠ Stevan Mokranjac u Kobišnici Danijele Pejčić, prve godine je učenje bilo fakultativno, dok je od ove godine ovaj predmet izborni.Inače interesovanje učenika i njihovih roditelja za izučavanjem „Vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture“ je zadovoljavajuće.

Planom i programom je predviđeno 72 časa godišnje izučavanja ovog predmeta, što kroz kulturu govora,što kroz kulturu slušanja. Pejčić ističe da sa decom radi dvočas gde se uči o običajima i tradiciji.

„Za prvu godinu učenja postoje bojanke koje sadrži i po neku pesmu ili priču, ali je učenje kroz dijalog i praktičan prikaz određene teme, umnogome delotvornije“, kaže Pejčić

Ono što smo iz razgovora saznali kada su u pitanju uslovi u kojima deca uče kao i opremljenost kabineta, jeste da su učionice dobro opremljeni i da se nastava odvija u dobrim uslovima za učenike, međutim pomoć dobrih ljudi i donacije su uvek dobrodošli, kako bi se stvorila još komfornija atmosvera za sve đake ove škole.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts