среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
KNJAŽEVAČKI METEORI: Raj za planinare u Stogazovcu

KNJAŽEVAČKI METEORI: Raj za planinare u Stogazovcu

Stogazovac je selo nadomak Knjaževca koje ima 50ak kuća i oko 100 stanovnika. Bez obzira na to ono obiluje prirodnim lepotama koje mame turiste, a prvenstveno planinare da posete klisuru Ždrelo.

„Mi imamo jednu velelepnu klisuru Ždrelo. Ona je rasprostranjena na nekih 300 metara. Ovde se može doći iz nekoliko pravaca, jedan od njih je takozvani Latinski put. Za vreme Rimljana i Latina, tačnije Vizantijaca, postojale su na tom mestu 3 kule koje su posle Drugog svetskog rata porušene od strane meštana Stogazovca i okolnih sela kako bi uzeli materijal da izgrade svoje kuće“, ispričao nam je Slaviša Veličković, Meštanin Stogazovca.

Za ovo mesto vezuju se i razne legende. „Za Lisičiji kamen ili Momin kamen postoji i priča. Za vreme Turske vladavine meštanka sela je odatle skočila kako ne bi dozvolila da bude obljubljena od strane Turaka. Prilikom pada njena pletenica se zakačila na jednom od jorgovana koji vire iz same stene. Ona je tragično preminula a njena kosa je dugi niz godina vijorila na jorgovanu“, pripovedao je Veličković.

Ovu klisuru mnogi nazivaju Knjaževačkim Meteorima jer stene konfiguracijski podsećaju na Meteore koji se nalaze u Grčkoj. „Ove stene su impozantne. Geomorfologija kaže da su stare preko 100 miliona godina. Stene su krečnjačkog porekla, dubina klisure je između 60 i 80 metara, a dužina oko 300 metara“, rekao je Boban Marković, direktor Turističke organizacije Knjaževac.

Stogazovac spada u stara srpska naselja sa tragovima predslovenske naseljenosti. Površina seoskog atara iznosi 806ha, nalazi se na nadmorskoj visini od 350 metara, a u ataru postoje ostaci rimskih naselja.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts