четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Kladovo:  Centralna proslava Dana evropske baštine u Kladovu

Kladovo: Centralna proslava Dana evropske baštine u Kladovu

Ustanova Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, bila je domaćin centralne proslave Dana evropske baštine u Srbiji. Posetioci su imali priliku da kroz stručna predavanja i foto-dokumentacionu izložbu o industrijskom i prirodnom nasleđu saznaju nešto više o različitostima koje postoje u ovom delu Đerdapa.

Ministarstvo kulture i informisanja već šesnaesti put pod svojim pokroviteljstvom organizuje manifestaciju „Dani evropske baštine“ u Srbiji. „Već 20 godina Evropske države u svojim programima obeležavaju Dan evropske baštine upravo sa namerom da se i široj javnosti približi i učini dostupnim kulturno nasleđe Evropskih naroda“ istakla je pomoćnica ministra kulture i informisanja RS za sektor kulturno nasleće, Danijela Vanušić.

U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa 2018., kroz centralnu manifestaciju predstavljen je deo zajedničkog nasleđa pograničnog područja Dunava, kako kulturnog tako i prirodnog, nasleđa koje delimo i koje nas povezuje sa zemljama u okruženju. “ Naši gosti dolaze iz različitih oblasti kulture, prisutni su stručnjaci iz oblasti muzeologije, zaštite i arhiva. Trudili smo se da na jedan slikovit način kroz foto-dokumentacionu izložbu o industrijskom i prirodnom nasleđu upoznamo naše goste sa različitostima koje postoje u ovom delu Đerdapa“, naglasila je Žaklina Nikolić direktorica ustanove Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo.

Radovan Arežina predsednik SO Kladovo kaže da je za malu opštinu Kladovo, koja ima ogroman kulturološki i turistički potencijal jako važno što je prepoznata od strane resernog Ministarstva kao idealna za organizaciju i održavanje jedne ovakve manifestacije.

Cilj ove manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe Evropskih zemalja, ali i istakne jedinstvo raznolikosti.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts