четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Humanost srednjoškolaca i Zaječaraca

Humanost srednjoškolaca i Zaječaraca

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Radul begovom konaku nekim punoletnim srednjoškolcima je prva prilika da na ovaj način pokažu humanost. U ovoj akciji prikupljeno je  preko 70 jedinica krvi što srednjoškolaca, što drugih humanih ljudi koji su se tog dana našli na ulicama Zaječara.Pre davanja krvi proverava se zdravstveno stanje davaoca.

„Ovo je druga po redu akcija koju organizuje Zavod za transfuziju krvi iz Niša u Zaječaru. Zadovoljni smo odazivom građana, a u planu nam je da dolazimo ovde sigurno dva puta mesečno, a ukoliko bude potrebe možda i češće. Trenutno su sve krvne grupe potrebne, a najviše RH- krvne grupe, ali je potražnja za A+ i B+ krvonom grupom velika“, rekao je dr Petar Stojanović, lekar opšte medicine.

Iako je promenjena lokacija ove tradicionalne akcije u kojoj srednjoškolci mogu dati krv, odaziv je bio odličan.

Ceo postupak od dolaska davaoca do napuštanja mesta održavanja akcije traje oko 30 minuta, a sastoji se od popunjavanja Upitnika za davaoca, registracije, određivanje nivoa hemoglobina, lekarskog pregleda i davanja krvi iz vene u pregibu lakta.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts