субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Dobrovoljna akcija davanja krvi u Radul begovom konaku

Dobrovoljna akcija davanja krvi u Radul begovom konaku

Krv je supstanca koja život znači i uvek bi trebalo da ona čeka pacijenta a ne pacijent nju. Kako bi se to ostvarilo veoma je važno širiti svest o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi. Akciji dobrovoljnog davanja krvi u sredu 19. septembra u Radul begovom konaku mogu se priključiti svi zainteresovani građani, a ne samo punoletni srednjoškolci, i u periodu od 9 do 14 časova dati svoj doprinos.

„Crveni krst Zaječar godinama ima dobru saradnju sa punoletnim srednjoškolcima,a li aktivnosti su usmerene i na osnovce i decu u vrtićima, jer smatramo da je jako važno širiti svest o značaju dobrovoljnog davanja krvi“, rekla je Dragana Petrović, član upravnog odbora Crvenog krsta Zaječar.

Izmenom Zakona o transfuziji krv više ne može da se daje pojedinačno u bolnici ili grupno na akcijama u firmama i ustanovama.

“Godinama unazad Crveni krst i naša škola imaju jako dobru saradnju ne samo kada su u pitanju akcije dobrovoljnog davanja krvi, nego i razne akcije koje su bile za dobrobit naše lokalne zajednice. Izmena zakonskih propisa je na neki način malo usložnila ovaj proces davanja krvi jer je Tehnička škola uvek bila logistička potpora tim akcijama, a naša biblioteka je bila mesto gde su učenici svih srednjih škola u Zaječaru mogli da daju krv”, rekao je Goran Stanković, direktor Tehničke škole.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts