четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Bogat kulturni program narednih dana u Zaječaru

Bogat kulturni program narednih dana u Zaječaru

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru organizuje u sredu 19.09.2018. godine prvi nastup Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ i Omladinskog gradskog folklornog ansambla, istakao je v.d direktora Ustanove Vladimir Đuričić. Koncert će biti održan u sali Pozorišta,od 20:00 sati. Ulaz je besplatan. Pokrovitelj koncerta je Grad Zaječar,a nastup gradskog hora I folklora biće uvod u Festival hrišćanske kulture, koji će biti održan u Zaječaru. Rukovodilac Omladinskog gradskog folklornog ansambla Nenad Petković je istakao da je folklor vredno vežbao tokom proleća i leta i da su pripremili 3 koreografije. Reč je o igrama iz Crnorečja, okoline Leskovca i Kobišnice.
Da podsetimo, gradski hor i folklor osnovani su aprila ove godine na inicijativu gradonačelnika Zaječara Boška Ničića. V.d direktora Ustanove Vladimir Đuričić je obavestio novinare da je rad na novoj predstavi “Prosjačka
opera” privremeno zaustavljen I odložen zbog objektivnih okolnosti. „Već danas u Zaječar dolazi direktor Narodnog pozorišta iz Niša sa kojim ću razgovarati o koprodukciji te predstave i nadam se da ćemo uskoro imati lepe vesti”,rekao je Đuričić. On je istakao da u međuvremenu traju probe za predstave “Audijencija “ I “Vernisaž”, po tekstovima Vaclava Havela, koje takođe režira Božidar Đurović. Na pripremi ovih jednočinki koje se igraju kao jedna predstava radi brojna ekipa iz Beograda i Zaječara, među kojima i Zoran Hristić, čuveni srpski kompozitor, koji je danas I sam govorio na konferenciji za novinare. Jedan od najvećih srpskih kompozitora je istakao da je prihvatio da komponuje muziku za “Audijenciju” I “Vernisaž” i da svoj dar stavi u službu zaječarskog pozorišta , samo zbog dugogodišnjeg prijateljstva sa Vladimirom Đuručićem, koje datira još iz Negotina, sa “Mokranjčevih dana”. Zoran Hristić je naglasio da je muzika za ovu predstavu specifična I da jedva čeka da vidi premijeru komada . Čuveni kompozitor je izrazio specijalnu radost zbog koncerta Gradskog hora i rekao da jedva čeka da ih
čuje sutra uveče. Takođe, novinari su obavešteni da će u Zaječaru, maja iduće godine biti održan veliki muzički festival čije će uporišne tačke biti pozorište, dve crkve i Romulijana.
Umetnički rukovodilac pozorišnog ansambla Miloš Đuričić je istakao da će premijera nove predstave biti na Danima Zorana Radmilovića , koji će biti održani od 14. do 22. oktobra. Okupila se sjajna ekipa glumaca i saradnika sa rediteljem Božidarom Đurovićem na čelu, koji rade danonoćno.Prema najavi Miloša Đuričića predstava koju će publika videti biće za stapenik iznad onoga na šta je navikla u Zaječaru.
Na konferenciji za novinare bilo je reči i o dramskim radionicama na srpskom i na engleskom jeziku. Dramsku radionicu na srpskom vode glumci Nataša Petrović i Gabrijel Bećarević, kao i nastavnik srpskog jezika i književnosti Stevan Jovanović. Upis zainteresovanih osnovaca, od petog do osmog razreda, održaće se 25.septembra od 19:00 sati, a upis zainteresovanih srednjoškolaca koji žele da glume održaće se 26.septembra od 19:00, u foajeu Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“.
Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- centar za kulturu „Zoran Radmilović” u saradnji sa školom engleskog jezika English Only, profesorke Marine Jovanović, organizuje dramsku radionicu na engleskom jeziku. Članovi radionice mogu biti učenici osnovne škole, koji poseduju znanje engleskog jezika, a imaju želju da na kreativan način usavrše znanje jezika, kroz izvođenje dramskih sadržaja, kako bi učestvovali u malim pozorišnim formama na engleskom jeziku.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts