среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Zakotrljao se 36. Vražogrnački točak

Zakotrljao se 36. Vražogrnački točak

Manifestacija koja se dugi niz godina trudi da sačuva narodne običaje otvorena je po 36. put u Vražogrncu i jedna je od najstarijih u ovom kraju. Nastupima kulturno umetničkih društava na samoj travi organizatori su želeli da posetiocima prikažu narodnu igru u izvornom obliku. Prisutne su igrom zabavljali članovi Kulturno umetničkog društva „Sloga“ iz Vražogrnca, Folklorna sekcija Društva Roma Zaječar i Etno grupa „Izvor“ iz Vranja. Na otvaranju 36. Vražogrnačkog točka većnik za kulturu grada Zaječara, Vujadin Milošević, govorio je o kulturnom značaju ovakvih manifestacija.

„Točak kao točak, okreće se. I to godinama. Menjaju se ljudi, prilike i neprilike, ali točak se i dalje okreće. Nama koji smo trenutno ovde ostaje da pokušamo da unapredimo kako bismo budućim pokolenjima ostavili Točak još boljim i vrednijim, u kulturološkom smislu“, rekao je na otvaranju smotre Vujadim Milošević, većnik za kulturu grada Zaječara.

Ovogodišnji Vražogrnački točak poseban je i po tome što će se vršiti selekcija najbolje folkorne grupe za Republičku smotru narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu. Predsednik saveta mesne zajednice Vražogrnac istakao je da je ovaj događaj veoma značajan za meštane.

„Davnih 70ih zakotrljao se taj naš Vražogrnački točak, a nekadašnji naš učitelj Aca Đergović je sve to pokrenuo. Sve je ostalo mladima koji su nastavili i održali ovu manifestaciju koja je prerasla u tradiciju“, rekao je Miroslav Pikić, predsednik saveta MZ Vražogrnac.

Tokom drugog dana ove manifestacije planiran je defile učesnika i nastupi kulturno umetničkih društava „Sloga“ iz Vražogrnca, „Petar Radovanović“ iz Zlota, „Đorđe Genčić“ Veliki Izvor, „Graničar“ Halovo, „Ilinsko vrelo“ Ilino, zatim „Podgorac“ iz Podgorca, „Gradec“ iz Gradskova, „Pervaz“ iz Trgovišta, „Braća Trajić“ iz Starčeva i „Prerast“ iz Štubika, a vrsni kuvari mogu da se takmiče u pripremi gulaša. Organizatori su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Vražogrnac, a pokrovitelj je grad Zaječar.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts