субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
ZAJEČAR: KULTURNE MANIFESTACIJE DO KRAJA AVGUSTA

ZAJEČAR: KULTURNE MANIFESTACIJE DO KRAJA AVGUSTA

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine danas je održana konferencija za medije na kojoj je novinarima predstavljen program kulturnih dešavanja u organizaciji ove ustanove do kraja
avgusta. Poseban naglasak bio je na Kampu klasične muzike, koji će biti održan peti put, i to od 14. do 20. avgusta. V. d. direktora Vladimir Đuričić napomenuo je da će građani imati prilike da uživaju u bogatom programu kulturnih dešavanja u naredne dve nedelje: Sabor frulaša, na kojem će biti održan koncert Bore Dugića, Hajduk Veljkovi dani 18. avgusta, kao i izbor za najlepšu Vlajnu Balkana pod nazivom „Vlaške lepote Balkana“, od 31. 8. do 1. 9. 2018, na kojem će nastupiti Milan Topalović Topalko i folklorna grupa iz Rumunije „Alunel“. 

Od 20. avgusta počinje međunarodna likovne kolonija Gamzigrad, koja se ove godine održava dvadest peti put i na kojoj će nastupiti 15 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Francuske. Početak rada kolonije biće obeležen otvaranjem izložbe radova sa prethodne kolonije, u galeriji u Domu kulture, u Kotlujevcu, u 20 časova.
Grad Zajećar će peti put biti domaći Kampa klasične muzike, na kojem će, osim mladih talenata, nastupiti i afirmisani muzički umetnici. Stanoje Jovanović, umetnički direktor Kampa, istakao je da će ove godine, sem polaznika iz Srbije, biti i polaznika iz Bosne i Hercegovine i Luksemburga.“

U okviru kampa oni će imati stručna usavršavanja, a organizovaćemo tri koncerta u okviru kampa. Prvi koncert planiran je za 16. avgust na Feliks Romulijani, i to je sada već tradicionalni „Koncert pod zvezdama“, dok će drugi koncert biti organizovan u subotu, 18. avgusta. Završni koncert biće priređen 19. avgusta“, istakao je Jovanović.
Organizatori Kampa su Muzička škola i Udruženje za razvoj kulture i obrazovanja Srpski muzički centar, Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zopran Radmilović“, kao i Narodni muzej Zaječar. Pokrovitelj je Grad Zaječar.

„Godinama unazad mnoštvo muzičkih manifestacija organizovano je na Romulijani, na različitim prostorima. Sticajem okolnosti, Romulijana je veoma scenična i vrlo akustična, naročito neki prostori na tom likalitetu. Od pre dve godine imamo i jedan novi objekat, koji nam pruža različite mogućnosti, pa smo tako i prošle godine imali koncert u kuli zapadne kapije, koja je vrlo velika i veoma opremljena. Tako će biti i ove godine“, navela je Maja Živić, direktor Narodnog muzeja Zaječar.

Na kraju konferencije direktor Đuričić je najavio pokretanje inicijative da Zaječar dobije festival horske muzike i da naredne godine budu održana dva muzička festivala.

Foto: Saša Stamenković

Related posts