петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Turistički potencijali Knjaževca privlače posetioce

Turistički potencijali Knjaževca privlače posetioce

Opština Knjaževac obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvima, što je čini zanimljivom za turiste. Oivičena je padinama Stare Planine, Tresibabe i Tupižnice, a turisti koji dođu u ovaj kraj osim seoskog i planinskog turizma mogu uživati u čarima koje nudi gradsko naselje.

„Zahvaljujući površini koju zahvata opština Knjaževac je 4. u Republici Srbiji.  Knjaževac je grad koji leži na 3 reke, na 3 Timoka, Svrljiškom i Trgoviškom koji se spajaju čineći dalje Beli Timok. Ovo je grad izuzetno gostoljubivih domaćina, mostova, kvalitetnih vina i izuzetnih gastronomskih specijaliteta“, rekla je Danijela Arsić, analitičar za razvoj i unapređenje turističkog proizvoda. „Imamo veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, a jedan od njih nalazi se u centru grada a to je Stara čaršija. Ona predstavlja ambijentalnu celinu koja se sastoji iz 2 niza objekata, u kome je gornji niz nastao tokom perioda turske vladavine na ovim prostorima i karakterističan je po tome što su svi objekti prizemni, što je odraz turskog graditeljstva. Donji niz nastao je nakon oslobođenja, krajem 19. i početkom 20. veka i tu se vidi odraz srpskog graditeljstva“, dodala je Danijela.

Zbog velikog broja mostova Knjaževac nazivaju „Malom Venecijom“. Turisti koje put nanese u Knjaževac mogu posetiti Zavičajni muzej i Muzej grada u kući Alekse Ace Stanojevića, koji sadrži brojne lične predmete ove istaknute istorijske ličnosti, arhivsku građu, kao i material dobijen na poklon od starih knjaževačkih porodica ili pojedinaca.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts