субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
RGOŠKA BANJA: Lekovito kupalište koje leči telo i odmara dušu

RGOŠKA BANJA: Lekovito kupalište koje leči telo i odmara dušu

Na obali Svrljiškog Timoka u Rgoškoj Banji kod Knjaževca nalazi se lekovito izvorište Banjica. Topla voda kojoj se pripisuju lekovita dejstva jedan je od glavnih razloga mnogim ljudima zašto posećuju ovo kupalište.

Ovaj termo-mineralni izvor od davnina se koristio a tome svedoče i ostaci rimskog kupatila. U srednjem veku ovo mesto se smatralo za sveto, a sama banja dobila je na značaju tek posle 1. svetskog rata kada se u Knjaževcu osniva Društvo za izučavanje termo-mineralnih voda i izgradnju Rgoške Banje.

„Možemo reći, na osnovu ispitivanja koje je izvršio Geoinstitut iz Beograda, da je voda u Rgoškoj Banji topla sub-termalna voda, temperature 28 stepeni. Imamo prisustvo različitih elemenata koji blagotvorno utiču na zdravlje. Pre svega tu je radon koga možemo videti kada pogledamo vodu i vidimo mehuriće koji izbijaju iz nje. Imamo magnezijum koji povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, a primećeno je brže zarastanje plitkih ogrebotina i rana zbog prisustva mangana. Zbog toga lokalno stanovništvo, ali i ljudi sa strane rado koriste ovu banju za lečenje reumatskih tegoba i nekih nervnih oboljenja“ , rekla je Ivana Stamenković iz Turističke organizacije opštine Knjaževac.

U okviru ovog kompleksa postoji ugostiteljski objekat, dečiji park i mali bazen za decu. Na ovom prostoru postoji čitav niz izvora koji izbijaju na površinu, neki izvori se javljaju na obalama Svrljiškog Timoka, a neki su potopljeni.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts