decembar 06, 2019

Odlična turistička sezona na Felix Romuliani

Odlična turistička sezona na Felix Romuliani

Jedan od najočuvanijih svetskih arheoloških nalazišta jeste carska palata Feliks Romulijana koja se nalazi u blizini Zaječara. Ova turistička sezona bila je jedna od boljih, a najviše turista dolazi iz Italije, Španije, Francuske, Nemačke, Belgije, ali i veoma mnogo Švajcaraca posećuje ovaj lokalitet.

“Prolećna sezona bila je izuzetna jer smo, za neka 3 meseca, imali otprilike 4 puta veću posetu nego cele prethodne godine. Nadam se da će se to nastaviti od septembra kada krenu ekskurzije. Moram priznati da imamo mnogo više, nego ikada, stranih posetilaca i uopšte dobru saradnju sa nekim agencijama koje se bave kulturnim turizmom. Tako da imamo dosta grupa stranaca koji nam dolaze, ali I jako mnogo individualnih poseta. Ono što posebno raduje jested a što više naših ljudi, iz Srbije, dolazi da vidi Romulijanu”, rekla je direktorka Narodnog muzeja Zaječar Maja Živić.

Ovo arheološko nalazište od 2007. godine upisano je u listu Svetske kulturne baštine i posetiocima pruža još mnogo mogućnosti da saznaju kakav je nekada život bio na Romulijani.

“Imamo i neke dodatne sadržaje, u smislu da omogućavamo i onim ljudima koji su, nažalost, lišeni vida da mogu na neki način da dožive ovo, pa tako imamo vodiče na Brajevom pismu, audio vodiče na više svetskih jezika. U okviru projekta Hera, koji je završen pre nekoliko godina, imamo virtuelnu šetnju kroz palatu, hologram i timeline koji su raspoređeni u dve kule”, rekla je direktorka.

U planu je da se u narednom periodu urade dodatna snimanja na Maguri, koja se nalazi u sklopu ovog kompleksa, kako bi se to prezentovalo u 3D formatu i snimio arheološki film.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

About The Author

Related posts