субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Nastavlja se akcija preventivnih ginekoloških pregleda

Nastavlja se akcija preventivnih ginekoloških pregleda

Nakon organizovanih preventivnih ginekoloških pregleda u pojedinim selima Timočke Krajine, Zdravstveni centar Zaječar organizovao je pregled za zaposlene Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar. Iz Zdravstvenog centra planiraju da u narednom periodu nastave sa ovakvim pregledima u selima gde postoji interesovanje.

„U Higijenskom zavodu, pošto su ovo zdravstveni radnici, oni su baš sa oduševljenjem to dočekali i prijavilo se oko 40 žena. A veoma je važno jer se ovakvim pregledima može na vreme otkriti rak grlića materice i kada se pravovremeno otkrije, onda je izlečenje potpuno. Sledeću akciju koju smo planirali biće u Zvezdanu i to će biti oko 6. Septembra“, rekla je prim.dr Vera Najdanović Mandić, ginekolog.

Preventivni pregledi kod žena su od velikog značaja za rano otkrivanje bolesti. Mnoge od tih bolesti mogu se preduprediti ukoliko se blagovremno otkriju.

“Zavod kao preventivna zdravstvena ustanova koja brine i bavi se prevencijom i promocijom zdravlja ima ulogu da i u zajednici, ustanovi i kod svojih zaposlenih sprovodi akcije na prevenciji i unapređenju zdravlja. Zdravi zaposleni, zdravi ljudi mogu da daju najveći doprinos u radu i mi kao menadžment zdravstvene ustanove vodimo posebnu brigu o zaposlenima”, rekla je Slađana Ristić, direktorka Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar.

Srbija se po smrtnosti od raka grlića materice nalazi na drugom mestu u Evropi, dok je četvrta kada je u pitanju obolevanje od ove maligne bolesti.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts