уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Narodno pozorište Timočke Krajine sprema novu predstavu

Narodno pozorište Timočke Krajine sprema novu predstavu

Predstava „Prosjačka opera“ Vaclava Havela bavi se zanimljivim odnosom države i mafije u 18. veku. U režiji Božidara Đurovića ovu predstavu premijerno će gledati publika Zoranovih dana, koji će se održati sredinom oktobra.

„Komad je odabran nakon dublje analize i dugotrajnih pregovora sa rukovostvom pozorišta jer je repertoarska politika veoma bitna i izbor komada zavisi od ukusa uprave i reditelja, ali pre svega od pozorišnog ansambla. Glumci su duša pozorišta i ukoliko ne pronađete tekst koji će odgovarati ansamblu, mala je radost u tom poslu. S druge strane, jeste da živimo u vremenu kada se kultura u najboljem slučaju pretvara u zabavu, ali pozorište je sve osim zabave, a ne sme da bude dosadno. Trudili smo se da dođemo do komada koji nije igran u ovoj zemlji od 1983.godine, kada je premijera bila u „Ateljeu 212“, u režiji Ljubomira Draškića, i od tada kod nas komad nije igran. Kao svaki dobar komad, stalno je živ, aktuelan, tako da i kada sam ga čitao posle dve decenije, stekao sam utisak da je juče pisan i baš za nas“, naglasio je reditelj Božidar Đurović.

Reditelj Božidar Đurović rekao je da je za saradnju uvek želeo najbolje i tražio je bolje od sebe, pa je tako za ovu predstavu odabrao Milicu Bajić Đurov za scenografiju, Ivanu Koljenšić kao dramaturga, dok će se za kostime pobrinuti Marina Vukasović Medenica. Iz pozorišta kažu da su očekivanja od ove predstave velika. „„Predstava je tolika da angažuje sve naše glumačke kapacitete i nekolicinu gostiju. Tu ima 20-tak likova i od ove predstave očekujemo mnogo.Pored svih glumaca našeg ansambla tu su dve gostujuće glumice kao i reditelj,kostimograf,dramaturg, scenograf. Pregovori oko muzike su pri kraju i javnost će biti obaveštena narednih dana. Veliko mi je zadovoljstvo da najavim početak rada na ovoj predstavi. Očekujemo da će ovaj projekat dati nova krila našem pozorištu,“ rekao je Vladimir Đuričić, v.d. direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“

U predstavi igraju: Miloš Đuričić, Miloš Tanasković,Ana Bretšnajder, Irena Stanković, Milutin Vešković, Dragana Jovanović, Branislav Mijatović, Nataša Petrović,Jovana Stević, Jelena Rajić, Vujadin Milošević,Vladimir Milošević, Predrag Grbić i Gabrije Bećarević.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts