уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Loš prinos šljive i niska otkupna cena ne pogoduju voćarima

Loš prinos šljive i niska otkupna cena ne pogoduju voćarima

Šljiva je jedna od najzastupljenijih voćnih vrsta u Srbiji. Loša godina sa dugim kišnim periodima u julu smanjila je kvalitet i količinu roda, a niska otkupna cena učinila je da će najveći deo prinosa završiti u džemu ili rakiji, ocenjuju stručnjaci.

„Nažalost problemi voćara se nastavljaju s obzirom da je dosta niska otkupna cena šljive. Čačanske sorte su već završene sa berbom a na red je stigao i stenli, koji je najzastupljeniji u našem kraju. Cena od 9 do 12 dinara nije ekonomski opravdana, tako da će najveća količina roda završiti u rakiji“, rekao je Mihajlo Žikić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSS „Agroznanje“.

„Problemi voćara se nastavljaju u smislu da je otkupna cena kruške dosta niska i kreće se od 20 do 30 dinara. Čačanske vrste šljive nisu imale dobar kvalitet ove godine zbog intenzivnih padavina koje su bile u vreme njihovog zrenja. Stenli je trenutno dosta dobrog kvaliteta, a ovi vremenski uslovi su pogodovali da se nakupi dosta više suve materije“, dodao je Žikić.

Kako stručnjaci savetuju, o voćnim zasadima treba voditi brigu tokom cele godine kako bi rod bio kvalitetniji i veći.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts