уторак, 16 априла, 2024

20 godina sa vama
Knjaževački vodovod planira modernizaciju vodosnabdevanja građana

Knjaževački vodovod planira modernizaciju vodosnabdevanja građana

U Javnom komunalnom preduzeću “Standard“ Knjaževac predstavljen je projekat sveobuhvatne rekonstrukcije vodovoda, vredan 3 miliona i 450 hiljada evra. Sredstva su obezbeđena kroz Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine, koji se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, preko nemačke razvojne banke, a u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. 
„Cilj planiranih zahvata jeste pouzdan i moderan sistem vodosnabdevanja naših građana“izneo je u razgovoru sa novinarima tehničk rukovodilac knjaževačkog Javno komunalnog preduzeća „Standard“ Bratislav Milijić.
Ovim projektom planirana je zamena glavnog cevovoda od izvorišta Sinji vir do Rgošta, čime će se rešiti problem kvarova. Rekonstrukcija vodovodne mreže u centru Knjaževca uključena je u projekat kojim će se zameniti stare cementno azbestne cevi, izvršiće se digitalizacija nadzora i upravljanja celokupnim vodovodnim sistemom uvođenjem specijalnog softvera i operativnog sistema SKADA, kao i uspostavljanje novih zona vodenog pritiska, takozvanih mernih zona po celom gradu. Veliki problem sa kvarovima koji su se dešavali zbog zastarelosti glavnog cevovoda rešiće se ovom investicijom, povećaće se pouzdanost vodosnabdevanja u sušnim periodima, omogućiti efikasno praćenje stanja na terenu, kao i smanjenje gubitaka vode na mreži, što će u dužem vremenskom periodu obezbediti nesmetano i održivo vodosnabdevanje građana zdravom pijaćom vodom. Iz sredstava opštine Knjaževac vodovod je ove godine već ugovorio preko osam i po miliona dinara za rekonstrukciju 1.115 metara vodovodne mreže uključujući i
zamenu 870 metara cementnoazbestnih cevi, rekonstrukciju 102 kućna pruključka i izradu 4 protivpožarna hidranta u 3 gradske ulice. Završetak ovih radova se planira za kraj septembra 2018. Ovim merama, obezbediće se zdravija i čistija voda, preciznije merenje potrošnje, i pojačan sistem protivpožarne zaštite.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts