петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Kako se rashladiti ovog leta

Kako se rashladiti ovog leta

Tokom letnjih meseci mnogo je građana za rashlađivanje najčešće koriste klima uređaje i ventilatore. Međutim, lekari savetuju da se njihova upotreba smanji i da bi najbolje bilo koristiti prirodne tehnike rashlađivanja. Zaječarci se najčešće rashlađuju na kupalištima kao što su Popova plaža, Vanjin jaz, gradski bazen, ali u obližnjim jezerima u Rgotini, Grlištu i Leskovcu.

Preporučuje se nošenje odeće prirodnih materijala i svetlih boja koje odbijaju sunčeve zrake. Izbegavajte obilne i teške obroke jer će vaše telo tražiti više energije za varenje hrane koju pojedete i često pijte napitke na bazi bilja kao što su čaj od nane, kamilice, hibiskusa. Iako mnogi pribegavaju hladnim napitcima, stručnjaci ipak preporučuju topla pića koja će regulisati temperaturu tela, te će vam za kratko vreme biti prijatnije. Lekari savetuju da temperatura u klimatizovanim prostorijama ne treba da bude veća od 10 stepeni kako bi se sprečio temperaturni kolaps. Oni naglašavaju da su tokom leta veoma česte pojave prehlade, kijavice, akutno zapaljenje grla, ždrela i bronhija i ta je to sasvim razumljivo obzirom da često sa spoljašnje temperature, koja iznosi oko 30 stepeni, uđe u rashlađenu prostoriju u kojoj je jedva dvadesetak. Zato se pridržavajte saveta stručnjaka i probajte prirodne načine rashlađivanja, uz povremeno posećivanje kupališta kojih ima dosta u okolini Zaječara.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts