субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Humanost na delu! Druga letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zaječaru

Humanost na delu! Druga letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zaječaru

Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi odlučna su prilika da pokažemo humanost i tako spasimo nečije živote. Na jednoj takvoj akciji u Zaječaru bilo je dosta onih koji su već više puta davali krv, ali i onih kojima je ovo bio prvi put.

Izmenama u Zakonu o transfuzijskoj medicini, koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine, uvedeni su noviteti koji znače drugačije procedure u prikupljanju jedinica krvi, a iz Instituta za transfuziju krvi objasnili su kako će se ovaj Zakon nadalje primenjivati.

„U okviru Zakona postojaće samo 4 centra u Srbiji, odnosno praktično sada 3. Zavod u Nišu, Novom Sadu, Institut za transfuziju krvi Srbije kao ingirentna ustanova i kragujevački Zavod koji je u osnivanju. Tako mi pokrivamo kompletan rad na teritoriji čitave države. Da ne bi bilo nekih nerazumevanja, same transfuziološke službe koji su pri medicinskim centrima se ne gase, one prerastaju, praktično, u banke krvi i baviće se kliničkom transfuziologijom. Tako da neće moći više ni hirurzi, ni anesteziolozi da primenjuju krv, nego će to raditi transfuziolozi“, rekao je Goran Subotić, stručni saradnik u Institutu za transfuziju krvi Srbije.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Doktorka Sanja Jovanović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije savetuje građane da se davaoci pre nego što dođu na ovakvu akciju budu odmorni, da pije više tečnosti, pogotovo kada su periodi velikih vrućina aktuelni,  ali i lagani obrok pre davanja krvi.

Još jedna od novina je da je Crveni krst Srbije  dobio ovlašćenje da se bavi organizacijom, promocijom i motivacijom potencijalnih davalaca krvi. Tokom ove akcije volonteri Crvenog krsta muzikom i deljenjem letaka su animirali prolaznike da svrate do transfuziološkog autobusa na zaječarskom skveru. Takođe su od lokalnih pekara, frizerskih salona i kafića bili deljeni vaučeri sa poklonima za dobrovoljne davaoce krvi. Ovo je druga po redu akcija dobrovoljnog davanja krvi u okviru letnje kampanje u Zaječaru.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts