субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Gimnazijalci od septembra imaju nove izborne predmete i 2 časa više

Gimnazijalci od septembra imaju nove izborne predmete i 2 časa više

Sa početkom nove školske godine gimnazijalci širom Srbije mogu birati između 6 predmeta, koliko je predviđeno nastavnim planom i programom gimnazija. Ti predmeti su Jezik, mediji i kultura, Pojedinac, grupa i društvo, Zdravlje i sport, Održivi razvoj, Umetnost i dizajn i Primenjene nauke. Iako su u pitanju izborni predmeti ocenjivanje neće biti opisno nego numerički od 1 do 5 i ulaziće u prosek.

„Škole su imale mogućnost da od 6 izbornih predmeta izaberu 4, a od ta 4 mi smo na upisu učenika u prvi razred dali anketu za izjašnjavanje koji su izabrali po 2 izborna predmeta koja će učiti. Imaćemo ukupno 9 grupa, po 3 za Jezik, medije i kulturu i Zdravlje i sport, 2 za Umetnost i dizajn i jednu grupu za Primenjene nauke. Ono što je zanimljivo za te predmete je novi koncept izučavanja predmeta koji je zasnovan na projektnoj nastavi što podrazumeva da će učenici dobijati zadatke, radiće projekte, istraživaće, razmenjivaće ideje, radiće u grupama i često će ta nastava biti van zgrade“, rekao je Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar.

Novitet zaječarske Gimnazije je i odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Izborne predmete će pohađati samo učenici koji su upisali društveni, prirodni ili opšti smer u Gimnaziji, dok učenici sa informatičkog smera rade po posebnom planu i programu. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts