четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
SAVETI STRUČNJAKA: Šta raditi sa zasadima voća tokom kišnih dana

SAVETI STRUČNJAKA: Šta raditi sa zasadima voća tokom kišnih dana

Nestabilno i kišovito vreme ne pogoduje poljoprivrednicima, naročito voćarima koji trenutno najviše problema imaju sa šljivom i kupinama, ali ni u vinogradima neće biti kvalitetnog roda kao prošle godine, kažu stručnjaci.

„Obzirom da su ranije sorte šljive već počele da se beru ili su obrane, sadržaj suve materije je jako nizak i dolazi do brzog kvarenja plodova koji ne mogu ni dugo da se čuvaju. Što se tiče kupine dolazi do velikog kvarenja plodova koji su puni vode sa niskim sadržajem suve materije, ne mogu dugo da stoje, nisu transportabilni što stvara velike probleme i u otkupu i u samoj berbi. Saveti voćarima su da probaju sa folijarnom prihranom nekim kalcijumovim i kalijumovim đubrivima koji bi pojačali elastičnost pokožice“, posavetovao je Mihajlo Žikić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSS „Agroznanje“.

Ova godina nije sjajna ni u vinogradima. Prošle godine kvalitet grožđa bio je odličan, a ukoliko se kiše nastave krajem jula i u avgustu, kvalitet ovogodišnjeg ploda neće biti ni blizu prošlogodišnjem. Voćarima se oprez preporučuje i sa zasadima dunje.

„U zasadima jabučastog voća, prvenstveno u dunji, mora se proveravati da li je došlo do pojave ervinije ili takozvanog pastirskog štapa koji je prvi simptom sušenja i pojave bakterioza u periodu kad ima dosta kiša. Preporuka je da u zasadima gde je došlo do te bolesti, odnosno simptoma, da uklanjaju te zaražene delove tako što se uklanjaju 30 do 40 cm do zdravog dela isključivo makazama koje se nakon svakog reza potapaju u alkohol. Otpad biljnog materijala ne treba bacati u voćnjak, da se ne bi širila zaraza, nego ga treba odlagati u vreće, iznositi i spaljivati van samog voćnjaka. Taj proces treba kontinuirano ponavljati, minimalno jednom nedeljno. U periodu cvetanja dunje treba preventivno raditi zaštitu, najbolje bakarnim preparatima“ preporučuje Slavica Dželatović, savetodavac za zaštitu bilja PSS „Agroznanje“.

Stručnjaci kažu da se nakon berbe višnje u skoro svim zasadima pojavili simptomi prouzrokovača šupljikavosti lista pa se preporučuje redovno obilaženje voćnjaka i zaštita preparatima na bazi dodina ili kaptana. Taj period zaštite trebalo bi da bude na 10 do 12 dana zbog padavina koje spiraju preparate. Da ne bi došlo do prevremene defolijacije listova i kako bi se sprečilo smanjeno formiranje cvetnih pupoljaka naredne godine, neophodno je da voćari na ovaj način zaštite svoje zasade.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts