четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Mesna zajednica Timok obležila svoju slavu

Mesna zajednica Timok obležila svoju slavu

Slavu Ognjena Marija članovi Mesne zajednice „Timok“ obeležili su uz prisustvo sveštenstva  i drugih zvanica. Prerezan je slavski kolač, a iz 1. mesne zajednice „Timok“ govorili su o daljim aktivnostima i planovima.

 „Naše buduće aktivnosti vezane su za program rada mesne zajednice. I dalje ćemo raditi u interesu građana 1. Mesne zajednice. Posebno ćemo obratiti pažnju na građane u Višnjaru, sa kojima smo skoro imali jednu konstruktivnu razmenu mišljenja, a sve ono što je rađeno do sada radiće se i dalje“, rekao je Dragan Đorđević, zamenik predsednika Mesne zajednice „Timok. 

Svi pravoslavni vernici obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena. Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u „ognjevite“ svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi. Postoje brojni primeri nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbegavati kupanje u „velikim vodama“.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts