субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Kladovo:  27. Sabor dijaspore u Ljubičevcu

Kladovo: 27. Sabor dijaspore u Ljubičevcu

Više od dve ipo decenije u Ljubičevcu nadomak Kladova početkom jula održava se Sabor dijaspore , tradicionalna kulturno umetnička i turistička manifestacija, koju organizuje MZ Ljubičevac uz podršku lokalne samouprave. Dijaspora se ove godine u ovom Kladovskom selu okupila 27. a saborovanje je proteklo uz bogat kulturno umetnički program brojnih amaterskih društava, kako iz Srbije, tako i iz susednih zemalja, Bugarske i Rumunije.

Potencijal koji Ljubičevac poseduje svakako su njegovi žitelji, kako oni stalno nastanjeni u selu, tako i oni koji žive u rasejanju širom Evrope. Podaci govore da je blizu 90 posto meštana Ljubičevca na privremenom radu u Danskoj i da je ovo period u godini kada oni neizostavno borave u rodnom kraju, te je to prava prilika da se tim ljudima ponude neki sadržaji koji će im boravak u domovini učiniti lepšim ali i podstaći ih da razmisle o ulaganju svog kapitala u rodni kraj. Saša Nikolić opštinski menadžer ističe da tim ljudima treba pokazati da je lokalna samouprava spremna za saradnju, i da podrška ovakvim manifestacijama govori u prilog tome.

Kako reče Ljubomir Gušatović predsednik MZ Ljubičevac i organizaror Sabora dijaspore, čak ni kiša koja je na početku programa padala nije uspela da pokvari događaj, ljudi su program pratili zaštićeni kišobranima što je priredbi dalo posebnu draž. Na sceni  su smenjivali učesnici iz Srbije, Bugarske i Rumunije, zaključak je da je bez obzira na vremenske prilike manifestacija i ove godine bila uspešna.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts