уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
Zaječarka vilom ubila šakala

Zaječarka vilom ubila šakala

Zaječarka Budimka Mladenović kada je čula buku u svom dvorištu izašla je da vidi o čemu se radi. Nije ni slutila da će tada, po prvi put u životu, imati kontakt sa šakalom, štetočinom koja je napala živinu u štali.

„Čula sam guske i misirke i onda sam istrčala da vidim šta se dešava. Kad sam došla kod štale videla sam da se nešto dešava unutra i neku životinju. Nisam ni znala šta je, prvi put sam videla šakala. Uzela sam vilu, udarila ga i on je pao dole. Posle sam uzela gvozdenu vilu, lopatu i tako sam ga ubila“, prepričala je događaj Budimka Mladenović.

Šakal je životinja poreklom iz Dalmacije, ali se može naći i na našim prostorima. Prema rečima dugogodišnjeg lovca Cvetka Jovanovića, ovu životinju je jako teško uloviti.

„Šakala ima mnogo u okolini Zaječara, jer više nema pojatara, zemlja se ne obađuje, sela opustela i on je dobio stanište“, rekao je lovac Cvetko Jovanović.

Šakali su većinom mesojedi i love zečeve, glodare, ptice i ribe, ali ima i biljojeda koji se hrane voćem i povrćem. Oni se smatraju štetočinom i široko su rasprostranjeni, te i nisu Zakonom zaštićeni.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts