четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Uskoro početak žetve ječma u Zaječaru

Uskoro početak žetve ječma u Zaječaru

Približava se vreme žetve ječma, a nakon toga i pšenice. Visoke temperature poslednjih mesec dana nisu pogodovale nalivanju zrna, a kod pšenice ima dosta šturih klasova pri vrhu, naglasila je Slavica Kodžopeljić. Niska vlažnost vazduha i nagli prelazak iz mlečne u voštanu zrelost uticali su nepovoljno na sam završetak vegetacije ozimih strmina, što će se odraziti na prinos.

„U našem kraju ljudi nemaju naviku ozime strmine treba preventivno da tretiraju fungicidima i insekticidima koji odnose 10 do 20% od prinosa. Sve će se to odraziti na prinos i biće, nažalost, manji nego prošle godine. Naravno, na parcelama gde je primenjena puna agrotehnika u smislu đubrenja i ostalog, biće prinosa i po 5 tona po hektaru, ali nažalost biće i mnogo nižih prinosa i na nekim njivama će verovatno biti prinosa negde oko 2 tone po hektaru“, rekla je Slavica Kodžopeljić  iz Agroznanja.

Na parcelama već su potpuno zreli pasovi ječma, pa se očekuje da žetva počne oko 20. juna, nakon čega će i pšenica biti spremna za žetvu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts