петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Romacted za bolji položaj Roma

Romacted za bolji položaj Roma

Projekat Romacted usmeren je na izgradnju političke volje i održivih politika kroz angažovanje lokalnih vlasti, ali je i zamišljen  da pomogne u osnaživanju romske zajednice, kako na individualnom, tako i na kolektivnom nivou. Jedan od ciljeva Romakted projekta jeste jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i veština u radu na inkluziji Roma i Romkinja i primeni koncepta dobre uprave

„Romacted projekat ima 4 faze u kojima bi trebalo da se odigra neki sled događaja kako bismo svi imali punopravni status u društvu  i da se svi borimo za nešto što će doprineti boljem položaju romske zajednice“, rekao je Miljan Rašić, predsednik Udruženja Roma Zaječar.

“ U ovom programu biće formirane lokalne akcione grupe koje će se zajedno sa mnom, kao fascilitatorom, baviti rešavanjem problema Roma na lokalu. Iz romske zajednice ćemo uključiti Rome koji će biti deo lokalne akcione grupe“, dodao je Rašić.

Prema Rašićevim rečima, najveći problemi Roma godinama unazad jesu predrasude i stereotipi o njima, ali i nezaposlenost, obrazovanje i stanovanje. Zbog toga je veoma važno uključiti mlade Rome u ovaj projekat kako bi se položaj Roma poboljšao.

Planirano je da ovaj projekat traje 2 i po godine, a do sada je u 11 opština potpisan protokol.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts